OVER PROSECCO1. De naam Glera

2. DOCG en DOC

3. De toevoegingen Dry, Extra dry, Brut en Extra brut verdienen wat extra aandacht

4. SPUMANTE of FRIZANNTE

 

1. De naam Glera
Glera is de officiële en oorspronkelijke naam van de Italiaanse druivensoort waarvan Prosecco gemaakt wordt. Lange tijd werden deze druiven gewoon “Proseccodruiven” genoemd, maar met de introductie van de statussen DOCG en DOC voor Prosecco’s werd de soortnaam Glera in ere hersteld.

Zowel de Prosecco DOCG als de Prosecco DOC moet minimaal 85% Glera bevatten. Veelal wordt 100% Glera gebruikt.

De meeste Prosecco’s in onze webshop bestaan uit 100% Glera.

De extra brut van het huis Bela Casele bevat naast 85% Glera ook Perera en Bianchetta (oude rassen) en de extra dry van het huis Toffoli bevat 85% Glera en 15% Verdiso.

Van het huis Toffoli hebben we ook een fantastische Rose Spumante geïmporteerd, omdat we eenvoudigweg vonden dat deze niet aan ons assortiment mocht ontbreken. Let wel, dit is geen Prosecco.

Mocht iemand ooit een Rose Prosecco aanbieden dat biedt hij iets aan dat niet bestaat.

Deze Rose Spumante bestaat uit 20% Marzemino, 70% Merlot, 10% Cabernet Sauvignon. Hier komt dus geen Glera aan te pas.2. DOCG en DOC
In 2009 werden voor Prosecco’s de statussen DOCG en DOC  in het leven geroepen.

DOCG staat voor Denominazione di Origine Controllata e Garantita. Het is de hoogste kwaliteitskwalificatie, die men in Italië kan behalen voor een wijn.

Om de status DOCG te verkrijgen moet de Prosecco aan een aantal strenge eisen voldoen: 

  • de Prosecco moet uit het gebied tussen de steden Conegliano en Valdobbiadene in de regio Veneto komen. Deze regio is het meest geschikt voor de productie van Prosecco. De hellingen zijn er erg steil. Daardoor is het lastig het land daar machinaal te bewerken, hetgeen volgens de DOCG-regels bovendien niet is toegestaan.
  • ​er zijn strenge eisen gesteld aan de maximale opbrengst die het land mag opleveren en het aantal liters dat per kilo druiven mag worden geperst (minder opbrengst betekent betere, rijkere druiven). Een hectare mag maximaal 135 hl opleveren en uit 100 kilo druiven mag maximaal 70 liter sap geperst worden.

 

Een DOCG kan je als volgt herkennen:

  • aan het officiële DOCG label dat zich meestal aan de achterkant van de capsule bevindt. Deze labels zijn genummerd en er staat precies geregistreerd aan welke producenten ze uitgegeven zijn
  • vaak vermeldt men op het etiket ook nog de aanduiding DOCG, al dan niet voluit geschreven. En benamingen als Valdobbiadene, Conegliano of Prosecco Superiore mogen alleen op de etiketten van DOCG Prosecco’s vermeld worden

 

DOC  staat voor Denominazione di Origine Controllata. Om de status DOC te verkrijgen moet de Prosecco aan de volgende eisen voldoen:

  • de Prosecco mag gemaakt worden in een vijftal provincies in de regio Veneto en in vier provincies in de regio Friuli.  Een veel groter gebied dus dan waar de DOCG’s gemaakt worden. Wijn die buiten één van deze regio’s geproduceerd worden mag geen Prosecco heten.
  • de regels voor maximale opbrengst van de oogst en maximum aantal liters per kilo bij persing zijn minder streng dan voor de Prosecco DOCG.

 

3. De toevoegingen Dry, Extra dry, Brut en Extra brut verdienen wat extra aandacht

Wie namelijk graag droge wijnen drinkt en een Dry of Extra dry Prosecco bestelt kan bedrogen uitkomen. Deze Prosecco’s bevatten namelijk nog aardig wat restsuiker. De aanduiding dry, vertaald “droog” zet ons op het verkeerde been.

Liefhebbers van een lekkere droge wijn kunnen het op het gebied van Prosecco beter zoeken in de hoek van de brut en zelfs extra brut.

Heel in het kort (hier gaan we nog een apart hoofdtuk aan besteden) wordt prosecco als volgt gemaakt:

DRUIVEN PERSEN > RUSTEN VAN DE MOST > TOEVOEGEN VAN GIST VOOR 1E FERMENTATIE (ER ONTSTAAT ALCOHOL) > TOEVOEGING VAN SUIKER EN GIST VOOR 2E FERMENTATIE (ER ONTSTAAT EEN BUBBEL)

Het verschil in restsuikers wordt bepaald door het moment dat de tweede fermentatie (gist reageert met de suiker) wordt gestopt.

Hopelijk helpt onderstaande tabel bij het maken van de juiste keuze.

Extra Brut wordt overigens nog lang niet door alle producenten aangeboden. Wij selecteerden bij de wijnmakers die we bezochten twee fantastische flessen met slechts 4 en 5 gram aan restsuikers.

benaming

kenmerk

suikergehalte

DRY

De meest zoete variant

17-32 gram

EXTRA DRY

Het meest gedronken in Italië

12-17 gram

BRUT

Vooral gecreëerd voor de export

7-12 gram

EXTRA BRUT

Vooral gecreëerd voor de export

max. 6 gram

 

 

4. SPUMANTE OF FRIZZANTE?

We hebben een aparte pagina, van Dry tot Extra brut, besteed aan het ontstaan van restsuiker in Prosecco tijdens het 2e fermentatieproces. Dit proces is tevens bepalend voor de sterkte van de bubbel. Die ontstaat namelijk door het toevoegen van suiker en gist in deze fase.

De sterkte van de bubbel bepaalt of we te maken hebben met een frizzante of een spumante.

Naarmate het 2e fermentatieproces vordert ontstaan bubbels.  Is dit proces relatief kort, dan ontstaat een lichte bubbel en spreken we van een frizzante. Bij langere vergisting ontstaat een meer verfijnde bubbel en ook meer druk in de fles en spreken we van spumante.
Alleen middels dit proces mogen bubbels ontstaan in Prosecco’s. Het toevoegen van CO2 is not done.

 

2e fermentatie (vergisting)

druk in de fles

aandeel productie

frizzante

  ca. 1 maand

  < 3 bar

10%

spumante

  > 1 maand

  > 3 bar

90%

 

Tijdens onze proeverijen werden we blij verrast door een Prosecco Tranquillo, een stille wijn, gemaakt van de Gleradruif. Ja echt, een Prosecco zonder bubbel. Meteen werd besloten deze aan ons assortiment toe te voegen. De producent gaf aan dat er relatief weinig van geproduceerd wordt laat staan geëxporteerd. Maakt onbekend onbemind? Dan zou dat wat ons betreft onterecht zijn. Vandaar onze keuze een Prosecco tranquillo op te nemen in ons assortiment. Bij ons ligt hij inmiddels standaard in de wijnkoeling.

Nog even terug naar de flessen mét bubbels: men wil voor mousserende wijnen, die de naam Prosecco niet mogen dragen, ook nog wel eens de aanduiding ‘spumante” gebruiken. Spumante op het etiket wil dus zeker nog niet zeggen dat je met een Prosecco te maken hebt. Op de pagina DOCG en DOC staat uitgelegd waaraan een Prosecco moet voldoen om Prosecco te mogen heten.

 

 

 

© 2017 - 2019 Glera | sitemap | rss | webwinkel beginnen - powered by Mijnwebwinkel

Om deze webwinkel te bezoeken moet u 18 jaar of ouder zijn.